Podologie

podologie  (voetkunde)
Podologie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet. Ook klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat die door voetklachten worden veroorzaakt kunnen worden behandeld.
Onze voeten zijn het fundament van ons lichaam : daar gaan en staan we op, iedere dag weer. Het is dus belangrijk om de voeten de aandacht te geven die ze horen te krijgen. Klachten hogerop in het lichaam kunnen een gevolg zijn van een niet goed functionerende voet. Een standsafwijking van de voet heeft namelijk een direct gevolg op de stand van de enkel , knie, heup, rug, nek. Veel klachten aan ons houdings- en bewegingsapparaat zijn te herleiden naar de stand van de voet. Uiteraard komen niet alle klachten voort vanuit de voet.

podologisch onderzoek
• allereerst een vragengesprek (anamnese). Er wordt klachtgericht doorgevraagd en het hele lichaam wordt er in betrokken
• een schoeninspectie: er wordt gekeken naar de slijtage onder de zolen. Neem dus het liefst oude, veel gedragen schoenen mee!
• in zit en stand wordt er een voetonderzoek doorgevoerd. Er wordt o.a. gekeken naar de beweeglijkheid va de afzonderlijke gewrichten en lokalisering van de pijn.
• op de podobaroscoop (een voetspiegel) wordt de gehele staande houding geanalyseerd, gekeken naar lichaamstype, gewoontehouding en standsafwijkingen, die worden drie dimentionaal met steriometer opgemeten. Ook het totale drukvlak van de voetzool wordt bekeken en er wordt gekeken naar de stand van de gewrichten en de drukverdeling onder de voet. Verder wordt er gelet op de conditie van de huid: of er sprake is van eeltvorming, zwelling of verkleuring •afhankelijk van uw klachten kan er aanvullend onderzoek worden gedaan van één of meerdere spieren of gewrichten, zoals : meting beenlengte, meting scheefstand bekken, neurologische testen.
• na het maken van een blauwdruk kan worden vastgesteld wat voor voettype u heeft. De  therapeut heeft nu voldoende gegevens om een exact nauwkeurige zool voor U te maken. De zooltjes zijn dus handgemaakt,  uniek en persoonlijk, specifiek op Uw klacht gericht! Welk type zool voor u geschikt is, is afhankelijk van de gestelde diagnose.

Dit onderzoek neemt ongeveer drie kwartier in beslag.

Mechanische zolen

Mechanische zolen krijgt u wanneer uw voetstand moet worden gecorrigeerd of wanneer u bijvoorbeeld veel last heeft van eelt of likdoorns. Door het gebruik van verschillende soorten materialen kan de zool een corrigerende, ondersteunende of drukontlastende werking hebben en zijn ook geschikt voor reuma of diabetespatiënten.

Proprioceptieve zolen

Wanneer u chronische klachten heeft die zijn ontstaan door een veranderde houding, dan zijn proprioceptieve zolen geschikt. Proprioceptieve zolen zijn geen steunzolen, maar uiterst dunne therapie zolen die maar enkele millimeters dik zijn. In bepaalde gevallen is het zinvol om een combinatie van beide zolen te maken.

Wanneer correctiezolen nodig zijn, krijgt u voor beide voeten zolen voor dagelijks gebruik. Afhankelijk van uw klachten en wensen kunt u ook correctiezolen voor sport- of wandelschoenen laten maken.

Het is normaal dat er gewenningsklachten kunnen optreden die uiteenlopen van vermoeidheid, spierpijn of pijnlijke voetzolen. In enkele gevallen verergeren de klachten tijdelijk. Indien dit na twee weken intensief dragen niet verminderd is moet u contact opnemen.

Nacontrole

Wanneer  er correctiezolen zijn aangemeten komt u na ongeveer 6 weken terug.  De podoloog  onderzoekt dan of uw klachten zijn verminderd.  Naar aanleiding van de bevindingen worden de zolen aangepast of uitgebreid met een extra element. Afhankelijk van de klachten volgt er dan een controle na een half jaar of een jaar. Tijdens iedere controle wordt gekeken of de zolen nog de juiste werking hebben. Als er tussentijds klachten ontstaan is het raadzaam zelf contact op te nemen met de therapeut.

Behandelingsduur

De duur van de behandeling verschilt sterk per klacht of voetafwijking. Soms zijn enkele bezoeken voldoende om de klacht te verhelpen. In andere gevallen is een langduriger traject nodig en in sommige gevallen is het noodzakelijk samen te werken met andere disciplines, zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeut.

Doorverwijzing
Wanneer uit het onderzoek blijkt dat uw klachten niet zullen verbeteren door behandeling door de podoloog, dan wordt u mogelijk doorverwezen naar een fysiotherapeut, manueel therapeut, Mensendieck- of Caesartherapeut, osteopaat, pedicure of medisch specialist.

Ander hulpmiddelen waar de podoloog gebruik van kan maken :
Ortheses

Een orthese of teenstukje wordt gemaakt van siliconen en kan verschillende functies hebben, ook deze kan alleen door u gedragen worden en is individueel op maat gemaakt en kan dienen voor :
Bescherming tegen likdoorns of drukplekken op de tenen.
Preventie voor een scheefgroeiende teen die nog geen klachten geeft.
Correctie van hamer- klauwtenen.
Behoud : om te voorkomen dat een afwijking erger wordt.
Ook kunnen er ortheses gemaakt worden na amputatie van 1 of meerdere tenen.

Taping
De voetfunctie kan door taping (gedeeltelijk) worden ondersteund en als tussenstap gebruikt worden tot uw zolen klaar zijn bij bijvoorbeeld hielspoor/fasciitis. Taping beperkt namelijk de bewegingsmogelijkheid en vergroot de stabiliteit.
Podologen die aangesloten zijn bij de Stichting LOOP (Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie) mogen zich registerpodoloog noemen.
De stichting LOOP ziet er op toe dat de bij haar geregistreerde podologen aan door haar gestelde kwaliteitseisen voldoen. Podologie is een doeltreffende therapie gebleken. Daarom heeft een aanzienlijk aantal zorgverzekeraars produkten en/of diensten van Registerpodologen in hun vergoedingspakket opgenomen.
U kunt op eigen initiatief naar een podoloog toe. Of u een verwijsbrief nodig heeft hangt af van de polisvoorwaarden van de ziektekostenverzekering. Een vergoeding valt altijd onder de aanvullende verzekering.
Meer info kunt u vinden op www.loop.nl